• PENGUMUMAN
  Sebarang pertanyaan berkaitan khidmat pengurusan dan kehakiman di JKSNPP, sila emel ke Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  ENAKMEN KEBEBASAN MAKLUMAT (FOI) PULAU PINANG
  Kerajaan Negeri mewartakan Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI) Pulau Pinang pada 1 Januari 2015. Sila KLIK menu Enakmen Kebebasan Maklumat di muka depan Laman Web.
   DASAR KUALITI JKSNPP IALAH:
   "Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Pulau Pinang komited untuk melaksanakan pengurusan dan pengadilan kes-kes syariah berasaskan hukum Syarak dan undang-undang secara profesional, adil, cekap dan berkesan. Pelaksanaan sistem pengurusan kualiti akan sentiasa ditambahbaik sebagai landasan ke arah sebuah institusi kehakima syariah yang berwibawa."
   

Laman Web Rasmi Jabatan Kehakiman Negeri Pulau Pinang

Laman Web Rasmi Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Pulau Pinang

Apakah yang dimaksudkan dengan Asabah?

Terdapat Asabah menurut istilah ilmu Faraid ialah waris yang tidak mendapat bahagian secara fardu yang ditetapkan, tetapi mereka adakala mengambil semua pusaka, adakalanya mengambil baki setelah diberi bahagian waris fardhu dan adakalanya mengambil baki setelah diberi bahagian waris fardhu dan adakalanya tidak mendapat langsung kerana telah dihabiskan oleh waris fardhu.

Anggapan yang menyatakan bahawa waris-waris asabah lebih kuat daripada waris fardhu, waris asabah mewarisi kesemua harta. Ketika mewarisi bersama waris fardhu, mereka hanya menerima baki setelah diberi bahagian waris fardhu terlebih dahulu. Tetapi kadangkala malang bagi waris asabah jika kesemua harta dihabiskan  oleh waris fardhu, mereka tidak mendapat bahagian sedikitpun kerana tidak ada baki.

Sekiranya tidak ada baki, maka tidak ada harta yang dapat diberikan kepada waris asabah. Ini kerana, dalam proses pembahagian harta pusaka, bahagian waris fardhu hendaklah didahulukan manakala selebihnya adalah waris asabah. Sebagai contoh sekiranya seorang perempuan mati meninggalkan suami dan seorang anak lelaki, maka suami akan mendapat 1/4 (kerana ada anak) manakala anak lelaki Si Mati akan mendapat asabah atau 3/4.

 

 

Mobile / Web 2.0

Galeri Multimedia

E-Perkhidmatan

Maklumbalas

Statistik Pelawat

8294556
Hari ini
Kelmarin
Minggu ini
Minggu Lepas
Bulan Ini
Bulan Lepas
Jumlah Hari
3893
4502
19550
28128
104146
102214
8294556

Hubungi Kami

Alamat:   No. 3, Jalan Batu Gantung, 10450 Pulau Pinang
Telefon: 04-830 7777
Faksimili: 04-830 7899
Emel: jksnpp@esyariah.gov.my
Hubungi Kami

  
Waktu Bekerja

Isnin-Khamis
8.00 pagi-1.00 t/hari
2.00 petang-5.00 petang
Jumaat
8.00 pagi-12.15 t/hari 
2.45 petang-5.00 petang
Sabtu & Ahad : Cuti Umum

 

 

 

Kalendar JKSNPP

Kalendar JKSNPP

Logo Web

Capaian Applikasi

ADOBE READER ADOBE FLASH PLAYER MOZILLA FIREFOX

Ikuti Kami

RSS FACEBOOK FLICKRTWITTERqr

Tarikh Kemaskini

 • Dikemaskini pada : 25 Julai 2023, 17:06:58. Oleh Unit ICT, JKSNPP